Göteborgs Studenters IF är en stor och oberoende förening för Göteborgs alla studenter. Det finns en rad olika sektioner inom GSIF. Länge saknades, vad som måste betecknas som varje idrottsförenings flaggskepp, nämligen ett fotbollslag.

1993 startade Royner Norén Göteborgs Studenters Fotbollssektion. Syftet med fotbollslaget var, och är, att erbjuda studenter möjlighet att spela fotboll i ett serielag och samtidigt ge dem föreningserfarenheter samt att träffa kollegor från andra fakulteter. Målsättningen rent sportsligt var att relativt omgående avancera till div 6. GSIF började i den lägsta divisionen, div 9, och klarade detta första år med glans. Serien klarades av utan förlust och resultatet blev omedelbar upplyttning till div 8. Profiler från denna jungfrutur i Göteborgsfotbollens seriesystem var bl.a skyttekungen Mathias Prytz samt mittfältsgiganten Rolf Sihlbom. Tränare och ordförande var fotbollslagets upphovsman Royner Norén.

1994 trodde alla att avancemanget skulle fortsätta. Succén kom emellertid av sig, mycket beroende på att många spelare slutade under sommaren och hösten blev därmed mycket misslyckad. Laget slutade i mitten av serien. Under hösten började Valentin Fhager, Mathias Myrebring och Carl Fhager i laget, tre profiler i GSIF:s brokiga historia.

1995 var det således dags för en generation studenter att ta vid. Vi minns med glädje giganter som Yngve Harnesk, Tomas Hjälmestad och Eric Carles.Även detta blev ett halvdåligt år delvis beroende på att det var så många nya spelare. Detta år liksom det föregående tränades laget av Royner Norén.

1996 blev det en viss förändring på organisationssidan. Mathias Myrebring och Carl Fhager tog över ansvaret från Royner Norén eftersom den senare hade engagemang på annat håll. Den senare kvarstod dock som ordförande. Året skulle komma att bli relativt lyckosamt inte minst beroende på de många duktiga nyförvärv som införskaffades. Många av dessa är kvar än och bildar stommen till dagens GSIF. Spelare som Niclas Olsson, Anders Claesson, Johan Fhager samt Kristian Ewald bidrog alla till att GSIF kom fyra och säkrade avancemang till div 7. Till årets spelare utsågs Yngve Harnesk.

1997 var det således dags att se vad div 7 hade i sitt sköte. Tränarpar under försäsongen var Olof Nordell och Royner Norén. Den förstnämnda slutade dock inför seriestarten. Säsongen gick bra även om man inte lyckades avancera en division.

1998 började med att Johan Fhager tog över ordförandeposten och Kristian Ewald blev kassör. Nya tränare blev Carl Fhager och Gustav Andersson. Året slutade med en 5:e-plats en placering som tyvärr i mångt och mycket berodde på fem raka förluster på under juni-augusti. Under vintern spelade GSIF stor fotboll då inomhusserien avverkades med glans. 6 segrar på sju matcher innebar en överlägsen seger. Till årets spelare utsågs Mikael Forsell som under 1999 också blivit en av tränarna.

1999 kom att bli det överlägset bästa i Göteborgs Studenters IF:s korta men ändå brokiga historia. Året började med att inomhusserien hembärgades i överlägsen stil. Därefter satsade hela laget stenhårt på att vinna div 7 A och som man gjorde det. 12 poängs marginal till 2:an och endast 4 tappade poäng på 18 matcher vittnar om en stark prestation. Laget var helt enkelt överlägset i serien. Laget leddes under året av Mikael Forsell, Erik Johansson och Carl Fhager. Johan Fhager gjorde sitt sista år som ordförande och Kristian Ewald gjorde sitt sista som kassör. Dessa avtackades på den tradidionsenliga avslutningsgalan där Markus Allbäck tjänstgjorde som prisutdelare!

2000 kom att bli något av ett mellanår efter det fantastiska 1999 även om det inte saknades höjdpunkter. Göteborgs Studenters IF gjorde debut i division sex. Det märktes omgående att detta innebar en stor omställning för laget och GSIF kom på tionde plats i serien. Inte minst viktigt var dock att vi stannade kvar i sexan. I och med intåget i sexan fick GSIF också en ny hemmaplan - Mossens IP. Det var många härliga kvällar då GSIF bjöd publiken på Mossens Idrottsplats på fotbollsunderhållning under 2000 och vi hoppas på fler sådana tillställningar under 2001. Året bjöd också på GSIF:s första träningsläger någonsin - i Varberg. Trevligt och nyttigt för hela laget. I de sista skälvande månaderna av 2000 började Göteborgs Studenter att rada upp segrar igen. Denna gången i inomhusserien och när vi summerar 2001 kommer vi med all säkerhet att kunna läsa om ännu en serieseger. Det är bara att hoppas att segersviten räcker ända in i utomhussäsongen 2001. Styrelsen för året Max Wallén och Henrik Larsson avtackades på den sedvanliga avslutningsgalan. Tränare under säsongen var Henrik Lindsten, Mikael Forsell & Carl Fhager. Till året spelare utsågs Fredrik Svensson.

2001 blev sportsligt en stor framgång. GSIF växte vi in i "div6-kostymen" och slogs i toppen hela året. Året slutade med en tredjeplats, vilket är GSIF:s bästa tabellplacering någonsin. Redan innan utomhussäsongen startade inkasserade vi ju dessutom vår största framgång hittills då vi blev Göteborgsmästare i inomhusfotboll i Lisebergshallen. Visserligen deltog inte elitlagen men cupsegern var likväl en stor framgång. I övrigt fortsatte verksamheten att utvecklas och växa. Ett samarbete inleddes med Checkpoint Chalmers som är Chalmers nya IT-satsning. Detta samarbete innebär att GSIF:s öden och äventyr löpande kan följas av alla chalmerister. I övrigt kan nämnas att vår hemsida (www.gsif.net) fortsatte att röna ett stort intresse. Under säsong hade vi runt 3 000 träffar per månad. Huvudtränare under året var Carl Fhager och Mikael Forsell assisterade av Niklas Trygg. Detta var Carl Fhager och Mikael Forsells sista år som huvudtränare. Till årets spelare valdes Erik Wallin. Skyttekung blev - som vanligt - Mikael Forsell.

2002 var året då GSIF fördubblade sin verksamhet. Den enskilt största händelsen för fotbollssektionen var helt klart tillskapandet av ett damlag. Detta innebar att fotbollsföreningen Göteborgs Studenters IF from detta år har två fotbollslag i seriespel.

Herrlaget spelade - liksom året innan - i division sex och målsättning inför seriestart var att ta steget upp i femman. På grund av att spelet inte riktigt fungerade samt att laget råkade ut för en del allvarliga skador blev resultatet något sämre än förhoppningarna. Laget slutade på en sjätte plats i tabellen. Under vintersäsongen deltog herrlaget i GFF:s inomhusserie, där laget gick till final. Finalen förlorades dock oturligt mot Lindholmen.

Damlaget satsade framför allt sitt krut på att skapa en trupp samt en fungerande organisation kring laget. De första historika tränarna i damlaget var Malin Heiwall och Johanna Pettersson. Damerna spelade sitt första år i div 4 mot bland annat lag som BK Häcken och IF Väster. Mycket tufft för ett nystartat lag naturligtvis, men damerna kämpade på bra under året och slutade på en åttonde plats.

Under säsongen genomfördes två träningsläger. Ett på våren då herrlaget åkte ner till Varberg under 3 dagar. Det andra genomfördes under sommaren då både herr och damlaget tillsammans besökte Fengersfors under en helg. Träning blandades med sociala aktiviteter och lägret blev mycket uppskattat av samtliga deltagare.

I maj månad slogs hemsiderekord då närmare 4 000 besökare noterades.

2003 var det åter dax för GSIF familjen att expandera. Denna detta året bildades ett C-lag för Herrarna. Det var de till åren kommna herrspelarna som inte ville sluta spela fotboll med GSIF men inte orkade satsa på A-truppen som bildade laget. Första året spelade C-laget i sjumanna reservklass.

Herrarnas A-lag lyckades efter hård kamp med BK Skottfint och Backa IF vinna division 6 B och tog klivet upp i division 5. I den sista och avgörande matchen borta mot HK-03 vann GSIF med 2-1 efter ett avgörande mål av backjätten Erik Wallin. Segern firades som sig bör och de som var med kan intyga att det nästan var lika bra som den legendariska festen efter seriesegern i division 7.

Damlaget forsatte att jobba på att få stabilitet i truppen och hamnade i mitten av tabellen.

Även i år genomfördes ett gemensamt träningsläger i Fengerforsen.

2004 blev året då damlaget vann sin serie och herrarna höll sig kvar efter ett tufft första år i division 5. Vi minns speciellt damernas avslutande match hemma på Guldheden Södra mot Sandarna. Oavgjort krävdes för serieseger och matchen slutade 1-1 och det hundratalet i publiken kunde andas ut. Förövrigt får detta räknas som publikrekord för GSIF. Herrarnas C-lag valde att i år spela i reservklass 4, dvs elvamanna fotboll.

2005 damerna höll sig kvar i division tre efter en stark höst och herrarna hängde kvar i division fem. Herrarnas C-lag spelade i reservklass 3. Kanske inte det bästa GSIF året i historien då damlaget var enda lag som lyckades hamna på över halvan i sin tabell genom en sjätteplats.

2006